• SELAMAT DATANG

raya datang lagih!!

raya dtg lagih utk thun nih. aku sambut raya ala kadar jer.pgi2 raya aku wat nasi ayam jer. tiap2 tahun wat nasi ayam jer. nak wat cmner, nak msak nasi len aku xpdai. tu jer jenis nasik yg aku pdai.hikhik.tak per yg penting semua org mkn. kan3x.akak aku pun sampai pagi raya. kalu x dia yg tlg backup aku kat dapur. my mother dia balik raya ke-2. raya pertama raya kat umah husband dia. maklum la raya thun lepas da kar umah aku. jdik bergilir2 la. dia kan da jadik isteri org.raya ni aku balik kg kejap jer. 5 hari jer .raya ke-5 aku da chow balik tepen. maklum la bukannyer da org pun kat umah aku tuh. masing2 wat hal sdri. nak jumpa pun setahun sekali jer.


ni keluarga akak aku



yang ni plak.aku tgh menyuap nasi lemak kat bdk nazran nih. sampai mulut aku tu pun menganga.hahahah buruk beboner. org pggl dia baby..huhuhu.laki2 pun pggl baby gak??ni kat umah ma ak, kat kemubu machang.

gambo yg ni plak kakak aku n kak la tgh bergosip nih. kak la tu sesuai tuh jadi deejay radio. ckp x berhenti2..hehehe sori ler kak la ek.jgn amik hati.

kak la n pasangan nyer.. abe si

kat bawah tu gambo2 bdk yg kepenatan akibat penangan raya.
tido terbunkang.
ni masa xpenat gih. siap menari gih si budak siti nih. ni semua kaum kerabat kak la n abe sanusi.
siti tuh anak bongsu dia ler. wat setakat nih.masa depan xtau.



ni gambo ma aku, kakak aku n askar2 aku campur sorang pempuan.hari nih da raya yg ke-5. ma kau pun da nk balik kemubu balik da.lepas amik gambo noh.kami sama2 p anta dia. hari jgk da peristiwa sedih berlaku kat aku n kakak aku. tapi xpa la simpan sendiri.xperlu heboh2kan. huhuhu ;))

Kad Kawin..Jemput la pada kwn2 KPMIM kos HNDBIT




Kad Raya


selamat hari raya adilfitri

Cute and Funny Images for your comment
Click Here To Get Your Own Friendster Card - Friendster Glitter

Hikmah air sembahyang

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini'.

Penjelasan nombor 1 :
Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.


2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini'.

Penjelasan nombor 2 :
Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini'.

Penjelasan nombor 3 :
Ahli syurga diberikanhisab- hisabnya di tangan kanan .

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab- hisab ku di tangan kiri ku ini'.

Penjelasan nombor 4 :
Ahli neraka diberikan hisab- hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu'.

Penjelasan nombor 5 :
Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini'.

Penjelasan nombor 6 :
Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.'Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim'.

Penjelasan nombor 7 :
Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali..

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,'Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat' .

Penjelasan nombor 8 :
Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?
Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Bersyukurlah dan bertaubat selalu.



Dalil utk kita berwudhu':

"Wahai orang-orang yg beriman, apabila kamu akan mendirikan solat, maka basuhlah muka kamu dan tangan-tangan kamu hingga siku-siku kamu dan sapulah kepala kamu serta (basuhlah)kaki- kaki kamu sehingga ke dua mata kaki"
(Al Maaidah, ayat 6)

Doa Nabi Muhammad SAW

Bismillahirhmanirrahim...

Allahumma inni as aluqa tahhdy bihal fitnatianni''

* bersama-samalah membacanya.

preventing crime!!!

hummm itu lah tajuk untuk panel discussion bagi kelas spoken english aku.aku xda isi lagi nih nak wat. panel discussion isnin depan 14/9/09. dah la aku group no 1. boleh x korang bagi isi-isi nya. da jgk mereka2 yg mungkin terlibat dlm panel discussion ini.cthnyer polis, mangsa jenayah dan saper lagi ek?ak nak dua lagi rules.

.::Me::.

My photo
SeLAmAt DaTaNg KEpAdA SiaPa SaHaja

Islam Duniaku

Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku. Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai pelaksana keperluan orang meminta."